Prima Pagina

   ACTIVITĂŢI  PASTORALE
 

               Preoţii slujitori la această parohie au fost :

     Preot Stan sin preot Mateiu  leat 1798.

     Preot Moise sin preot Ioan leat 1793    („Catagrafia Eparhiei Ungrovlahiei” din 1810)

     Preot Matei Trifanos ( Pisania Bisericii 1833)

     Preot Andrei 

     Preot Marin Cilă

     Preot Nicolae Ion - preot slujitor din anul .... și în prezent

               Bogdan Georgescu- parohul Bisericii în prezent.

               Mulţi tineri şi-au facut ucenicia la strană sub îndrumarea preotului Nicolae Ion.  Au învăţat tipicul şi şi-au îmbunătăţit felul de a cânta. 
  Astăzi sunt preoţi la parohii din judeţul Prahova şi chiar din alte judeţe:  Dragu Mihai – Puchenii  Moşneni ;  Vasilescu Gabriel – Brăila; Ajoiţei Ionuţ – Cartier Mitică Apostol ;  David Ion – Protoieria Văleni;  ş.a.
               De-a lungul anilor, biserica Buna-Vestire a fost vizitată de numeroase personalităţi: înalte feţe bisericeşti, oameni de cultură, oameni politici.
              Cea mai importantă a fost cea a patriarhului ecumenic al Constantinopolului, Athenagoras, însoţit de mitropolitul Meliton al Calcedoniei, Kiril al Chaldeii, Hrisostom al Neocezareii  şi Maximos al Sardelor.
               Vizita este menţionată în Condica de Aur a Bisericii Buna-Vestire la data de 18.10.1967.
               Aici găsim semnăturile mitropoliţilor, iar pe un bileţel separat o dedicaţie cu semnătura patriarhului Athenagoras .

 C:\Documents and Settings\Ciprian\Desktop\102HP305\IM000948.JPG

               În anul 1974, mai 19, Preasfinţitul Roman Ialomiţeanul (vicarul arhiepiscopiei Bucureştilor), poposeşte pentru „câteva clipe” şi la biserica Buna Vestire (Condica de Aur  a Bisericii,preot Marin Cilă).
               În plină perioada comunistă,vizitele şi activităţile pastorale erau foarte rare.
               Abia în anul 1998, 25 martie, presfinţitul Teodosie Snagoveanu, vicar patriarhal, la invitaţia preotului Nicolae Ion, poposeşte în mijlocul cuvioşilor si oficiază Sf.Slujba a Hramului Bisericii.
               In anul 1999, iulie 11, preasfinţitul Teodosie oficiază in Biserica Buna Vestire cununia religioasă a fiicei preotului Nicolae Ion si a soţiei sale Nicolae Elena, Nicoleta cu teologul Enea Claudiu.

 

C:\Documents and Settings\Ciprian\Desktop\BunaVestire\scan0028.jpgC:\Documents and Settings\Ciprian\Desktop\BunaVestire\scan0027.jpg

  

               La început de nou mileniu, iulie 2000,presfinţitul Teodosie participă la slujba Sf. Liturghii, la finalul căreia este învrednicit ca preot,
  diaconul Enea Claudiu(care în prezent este preot misionar la Biserica Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti)

               În anul 2005,24 martie, slujba hramului Bunei Vestiri este oficiată în prezenţa Preasfinţitului Sebastian Ilfoveanu.

C:\Documents and Settings\Ciprian\Desktop\BunaVestire\scan0033.jpgC:\Documents and Settings\Ciprian\Desktop\BunaVestire\scan0030.jpg

   După încheierea perioadei comuniste, în anul 1989,activităţile pastorale au devenit mai numeroase şi mai evidente. Preoţii au început să se întâlnească mai des, mai ales cu prilejul hramurilor Sfintelor lor Biserici.

 

ACTIVITĂŢI CULTURALE

               Parohia nu a avut şi nici nu are un cor propriu, armonizat şi sub conducerea unui dirijor profesionist, de aceea de-a lungul anilor au fost invitate să cânte corurile altor biserici din oraş.
               În Condica de Aur este menţionată invitaţia onorată de Corul Ceremonial „I.C. Danielescu” al Catedralei Sf.Ioan din Ploieşti la data de 6 iunie 1971.

               În curând şi Biserica Buna Vestire va avea un cor propriu, mai ales că marele compozitor şi dirijor I.C. Danielescu s-a născut şi a locuit in parohia Buna Vestire.   
               Acest lucru este menţionat de placa memorială aşezată pe casa unde a locuit.

               Începând cu anul 1990 – după revoluţia din 1989 – preotul Nicolae Ion a putut sa înceapă o activitate culturală religioasă susţinută.
               Primul pas a fost întâlnirea cu elevii Şc. Nr. 9 Ploieşti, astăzi „Rareş Vodă”. Fiind introdusă religia în şcoli, preotul a susţinut (gratuit) ore de religie.
               A participat la deschiderea şi închiderea anului şcolar şi a sfinţit şcoala. A participat şi la alte evenimente iniţiate de şcoală.
               Cu un sobor de preoţi a oficiat slujba de sfinţire a şcolii,după renovarea acesteia.

               Soţia preotului, Elena Nicolae, fiind învăţătoare la această şcoala, a organizat în fiecare an serbări  de Sf. Crăciun şi de Sf. Paşti.
               Elevii au prezentat piese de teatru cu Naşterea Mântuitorului, colinde, poezii religioase.

               Multe dintre aceste evenimente au fost promovate în emisinile radio din Ploieşti, în ziarele locale şi chiar la Televiziunea locala „Alpha TV” sau „Wyll TV”.

 

C:\Documents and Settings\Ciprian\Desktop\BunaVestire\scan0029.jpgC:\Documents and Settings\Ciprian\Desktop\BunaVestire\scan0041.jpg

 

               Cu aceste ocazii,preotul Nicolae Ion a susţinut şi câteva interviuri,explicând însemnătatea evenimentului :

               „Astăzi,cu sprijinul profesorului de religie Slăniceanu Raluca,la Sf. Sărbători,elevii şcolii se spovedesc şi se împărtăşesc.”

               Radio Trinitas, martie 2008, a transmis,cu ocazia hramului Bunei Vestiri, un scurt istoric al bisericii, trimis de preotul Nicolae Ion.

               În ziarul „Conştiinţa”, editat  prin bunăvoinţa preotului Bazavan Mihai , preotul Nicolae Ion a publicat una din poeziile sale, urmând  sa colaboreze în continuare.

               A colaborat cu „Muzeul de Istorie în vederea conservării patrimoniului bisericii.

               A făcut excursii cu enoriaşii pentru a vizita mănăstirile din judeţul Prahova, dar şi din ţară.

               Biblioteca este mică, a avut şi câteva lucrări de valoare care acum se află în custodia Muzeului Mănăstirii Sinaia : Triodul,tălmacit de Inochentie  şi tipărit la Râmnic în anul 1731 ;
               2 Penticostare,tipărite la Bucureşti,în anul 1743, tălmăcite de Neofit ; Cazania tipărită la Bucureşti în anul 1768 ; Sfaturi către Duhovnic,tipărită la Bucureşti în anul 1799.

  

 

 

 ACTIVITATEA SOCIALĂ

              Activităţi sociale au fost multe. Doar o parte din ele au fost consemnate in procesele verbale ale parohiei.
               Din puţinele donaţii primite de Biserica Buna Vestire s-au dat ajutoare şi celor mai nevoiaşi, bătrâni, bolnavi. Copii de la Casa Eva au primit, prin intermediul preotului Nicolae Ion ,
               de la o firma comercială ,o gamă largă de lactate.
               Tot la Casa Eva,  Nicolae Ion a asistat la slujbele de seară ale copiilor, la serbările lor, le-a dăruit iconiţe, ziare şi reviste editate de Parohia Română.

C:\Documents and Settings\Ciprian\Desktop\102HP305\IM000932.JPGC:\Documents and Settings\Ciprian\Desktop\102HP305\IM000930.JPG

               Dezastrele inundaţiilor din ultimii ani au făcut ca mulţi oameni să rămână fără adăpost.Preotul Nicolae Ion a organizat colecte şi puţinul care a fost strâns a fost trimis familiilor neajutorate.S-au trimis bani, alimente, îmbrăcăminte, prin Protoieria Ploieşti. Preotul Nicolae Ion,împreună cu alţi preoţi,a mers personal în zonele afectate.

                     Biserica însăşi are nevoie de ajutor ,numărul familiior fiind doar de 440 din care 85% sunt pensionari cu pensii foarte mici.
                De aceea nu se poate implica in multe activităţi filantropice. Spiritual, preotul Nicolae Ion încearcă sa sensibilizeze şi inimile celor care au mai multe posibilităţi financiare, pentru a participa la acţiuni caritabile.